Neuve Chapelle memorial

Neuve-Chapelle Memorial is een Brits herdenkinsmonument gelegen in de Franse gemeente Neuve-Chapelle (Pas-de-Calais).
Het monument is opgericht voor de 4.657 Indische soldaten en arbeiders die hun leven lieten aan het Westelijk Front tijdens de Eerste Wereldoorlog maar geen graf hebben. Het werd gebouwd omdat het Indian Corps in maart 1915 er voor het eerst als een zelfstandige eenheid deelnam aan een belangrijke veldslag.

Neuve-Chapelle Memorial.

Foto Sjef Dirks.

Herbert Baker heeft het monument ontworpen en op 7 oktober 1927 is het onthuld door Frederick Edwin Smith, toenmalig staatssecretaris voor India, in aanwezigheid van de maharadja van Karputhala, maarschalk Ferdinand Foch, Rudyard Kipling en een afvaardiging van Indische veteranen.

Neuve-Chapelle Memorial

Foto Sjef Dirks.

Het monument heeft een cirkelvormig grondplan omsloten door een muur met rastering. Een zuil van meer dan 4.5 m hoog verrijst boven de muur op een sokkel geflankeerd door twee tijgers. Boven op de zuil staat een gestileerde lotusbloem, de Britse keizerlijke kroon en de ster van India. Deze zuil werd ontworpen naar het voorbeeld van de zuilen die in heel India door keizer Ashkora in de 3e eeuw A.D. werden opgericht. Er staat volgende tekst op gegraveerd: "God is one, He is the victory" met een vertaling in het Arabisch, Hindi en Gurmukhi.

Neuve-Chapelle Memorial

Foto Sjf Dirks.

De toegang bestaat uit een rond poortgebouw met hekken en koepel. Daar tegenover staat een gebouw waarin een bronzen plaat hangt met de namen van 210 militairen die in gevangenschap stierven en begraven werden in Zehrensdorf Indian Cemetery (Duitsland). Centraal staat de Stone of Remembrance. De namen van de vermisten staan op 44 panelen vermeld. 39 Indische militairen die gecremeerd zijn in Patcham Down, Essex worden hier ook vermeld.

Neuve-Chapelle Memorial

Foto Sjef Dirks.